Wat zijn seksuele opstellingen?

In een opstelling kunnen heel veel thema’s aan bod komen. Seksualiteit is één van deze thema’s.

Seksuele opstellingen gaan over seks gerelateerde problemen. Deze problemen kunnen van fysieke aard zijn, maar ook emotionele en mentale problemen komen aan bod.

Fysieke problemen zoals bijvoorbeeld geen of maar moeilijk een erectie krijgen. Geen opwinding kunnen ervaren. Te laag of te hoog libido.

Emotionele problemen zoals moeite hebben met intimiteit. Jezelf niet kunnen overgeven, jezelf niet kwetsbaar durven opstellen. Niet of maar moeilijk communiceren over seksualiteit en intimiteit.

Mentale problemen, zoals je gedachten niet kunnen stil zetten, steeds de controle willen houden, teveel in je hoofd blijven zitten tijdens seks.

Wat opvalt bij seksuele opstellingen is dat het probleem waar je als cliënt mee worstelt, vaak ver weg staat van de oorzaak. De oorzaak is maw niet te vinden waar jij nu al zo lang zoekt. 

Een seksuele opstelling geeft zodoende vaak verrassende inzichten, zowel over jezelf, je relatie als je partner. Je hoeft trouwens niet in een relatie te zitten, om een seksuele opstelling te vragen. Ook als single kan je vragen hebben over jouw beleving van jouw seksualiteit. Of vragen over jouw manier van intimiteitsbeleving.

Seksuele opstellingen dienen in een veilige setting te gebeuren. Praten over zoiets als seksuele issues is voor de meeste mensen niet evident. Vandaar dat seksuele opstellingen het vaakst één op één gebeuren en niet in een groep. Vaak is ook de aanwezigheid van de partner gewenst, het is immers een probleem van jullie beiden. Problemen in een relatie, ook de seksuele, zijn maar zelden door één van de partners ‘op te lossen’.

Waarover gaan seksuele opstellingen?

Voor wie zijn seksuele opstellingen?

Je hebt al verschillende dingen geprobeerd maar niks blijkt echt te helpen. Jouw seksleven blijft ondanks al jouw en jullie inspanningen een niet-vervullende ‘bezigheid’. Je hebt zelf geen idee meer wat er nu precies aan de hand is. Een seksuele opstelling kijkt net iets anders naar jouw probleem, out of the box. Er kunnen antwoorden komen, die je totaal niet verwacht had.

Seksuele opstellingen zijn vooral geschikt voor jou als je geen genoegen neemt met het wekelijks (of maandelijks) verplicht nummertje, maar als je integendeel naar meer diepgang verlangt binnen jouw intimiteits-en seksualiteitsbeleving. Als we ervan uitgaan dat seks (het hebben of het ontbreken ervan) de barometer is voor jouw relatie, in hoeverre is jouw relatie op dit moment dan gezond te noemen? En wat ben je bereid te investeren om van jouw seksleven weer een vervullend gebeuren te maken?