Traumatherapie

Mensen die al een hele tijd begeleid worden door een psycholoog, psychiater of psychotherapeut, zullen kunnen bevestigen dat de gewone gesprekstherapie na verloop van tijd niet meer werkt.
Het kan zijn dat je ondertussen zoveel hebt geprobeerd dat niks nog lijkt te helpen, of dat je zoveel hebt gepraat maar dat de gewenste verandering uitblijft.

Oorzaak hiervoor is eenvoudigweg te vinden in ons lichaam zelf. We kunnen met ons hoofd alles weten, ja zelfs alles begrijpen over onszelf en toch merken dat er weinig of niks verandert in ons leven.
Telkens opnieuw komen we dezelfde problemen tegen, of blijven we vastzitten in die oude patronen.

Ons hoofd mag het dan wel weten, daarom weet ons lichaam het nog niet.

Ons lichaam heeft een heel eigen wijsheid, manier van reageren, manier van functioneren.

Als niks nog helpt, loop je tegen iets aan wat in je lichaam/in je cellen is opgeslagen en dat verander je niet via gesprek. Hiervoor is traumatherapie nodig. Petra bedoelt hiermee een therapie die het lichaam aanspreekt, niet je geest, niet je weten en niet je verstand. Emoties kunnen vrijkomen, maar die zijn op dat moment bijkomstig. Loskomen van oude patronen en jouw lichaam een nieuw patroon aanleren, daar draait voor Petra traumatherapie rond.

Wat precies als trauma kan gezien worden, is vrij ruim.

Trauma ontstaat in situaties waarin je basisveiligheid werd ontnomen, situaties die naar aanvoelen van je lichaam dus levensbedreigend waren. Trauma ontstaat in situaties waarin er met je grenzen geen enkele rekening werd gehouden.

Heel veel trauma ontstaat in onze kindertijd. Een voorbeeld. Je hebt ouders die erg gericht zijn op presteren en 'doen'. Omdat we als kind allemaal afhankelijk zijn van de liefde van onze ouders om te overleven, gaan we dus presteren, omdat we denken zo verzekerd te zijn van de nodige ouderliefde. Alleen blijkt het nooit genoeg te zijn: je ouders zijn nooit tevreden, wat of hoe goed je ook presteert.
In plaats van te leren voelen wat je lichaam echt nodig heeft, kom je in je hoofd terecht en ben je enkel nog bezig met presteren. Ook als dit presteren lukt, blijf je een continue onrust ervaren: je bent vergeten wat je lichaam nodig heeft. Dit patroon ontdekken is één ding, maar er iets aan doen is nog iets anders.

Jouw lichaam heeft liefde krijgen en hiermee overleven, gekoppeld aan presteren. Dus stoppen met willen presteren, lukt niet. Stoppen met presteren betekent immers, geen liefde meer krijgen en wordt door ons lichaam als erg onveilig ervaren.

Bij een patroon/trauma als dit, is traumatherapie nodig.                                    

Dit is maar één voorbeeld van trauma en hoe dit werkt.

Trauma detecteren en healen, vraagt een bijna extreme fijngevoeligheid. Mede door haar hooggevoeligheid is Petra gespecialiseerd in traumatherapie.

Onderstaand een aantal voorbeelden van mogelijke trauma's:

 

 

Jouw enige doel in het leven is om tot volle bloei te komen en te worden wie je in potentie bent.

Karl Jaspers