Traumatherapie

Mensen die al een hele tijd begeleid worden door een psycholoog, psychiater of psychotherapeut, zullen kunnen bevestigen dat de gewone gesprekstherapie na verloop van tijd niet meer werkt.
Het kan zijn dat je ondertussen zoveel hebt geprobeerd dat niks nog lijkt te helpen, of dat je zoveel hebt gepraat maar dat de gewenste verandering uitblijft.

Oorzaak hiervoor is eenvoudigweg te vinden in ons lichaam zelf. We kunnen met ons hoofd alles weten, ja zelfs alles begrijpen over onszelf en toch merken dat er weinig of niks verandert in ons leven.
Telkens opnieuw lopen we tegen dezelfde problemen aan, of blijven we vastzitten in die oude, gekende patronen.

Ons hoofd mag het dan wel weten, daarom 'weet' ons lichaam het nog niet.

Ons lichaam heeft een geheel eigen wijsheid, manier van reageren en manier van functioneren.

Als niks nog helpt, loop je tegen iets aan wat in je lichaam/in je cellen is opgeslagen en dat verander je niet via gesprek. Hiervoor is traumatherapie nodig. Petra bedoelt hiermee een therapie die het lichaam aanspreekt, niet je geest, niet je weten en niet je verstand. Emoties kunnen vrijkomen, maar die zijn op dat moment bijkomstig. Loskomen van oude patronen en jouw lichaam een nieuw patroon aanleren, daar draait voor Petra traumatherapie rond.

Wat precies als trauma kan gezien worden, is vrij ruim.

Trauma ontstaat in situaties waarin je basisveiligheid werd ontnomen, situaties die naar aanvoelen van je lichaam dus levensbedreigend waren. Trauma ontstaat in situaties waarin er met je grenzen geen enkele rekening werd gehouden.

Heel veel trauma ontstaat in onze kindertijd. Een voorbeeld. Je hebt ouders die erg gericht zijn op presteren en 'doen'. Omdat we als kind allemaal afhankelijk zijn van de liefde van onze ouders om te overleven, gaan we dus presteren.
Zo denken we verzekerd te zijn van de nodige ouderliefde en dus van overleving. Alleen blijkt het nooit genoeg te zijn: je ouders zijn nooit tevreden, wat of hoe goed je ook presteert.
In plaats van te leren voelen wat je lichaam echt nodig heeft, namelijk respect voor je grenzen en voor je eigenheid, kom je in je hoofd terecht. Je bent nu de hele tijd bezig met presteren. Altijd maar meer en meer. Zelfs als dit presteren lukt, blijf je een continue onrust ervaren: je bent vergeten wat je lichaam echt nodig heeft. 

Trauma detecteren en healen, vraagt een bijna extreme fijngevoeligheid. Mede door haar hooggevoeligheid is Petra gespecialiseerd in traumatherapie.

Onderstaand een aantal voorbeelden van mogelijke trauma's:

 

 

Jouw enige doel in het leven is om tot volle bloei te komen en te worden wie je in potentie bent.

Karl Jaspers