Ben ik hooggevoelig?

Oké, je bent nu zover...

Ongetwijfeld surf je al enige tijd op het internet. Je hebt een vermoeden dat je hoogsensitief bent. Je deed de test en op ongeveer 18 van de 23 vragen antwoordde je met ‘ja’.
Je voelt dat je anders bent, en toch… 
Af en toe hoor je wel eens het begrip vallen, vooral als het over kinderen gaat … kan hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit dan ook bij volwassenen voorkomen? 

Het antwoord is JA ! 

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief. Hsp komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Hsp staat niet gelijk aan huilerig, overemotioneel, overgevoelig of prikkelbaar. Al zijn dit wel zaken die kunnen ‘opspelen’ als je geen rekening houdt met je hsp-zijn of als je er nog niet mee kan omgaan. Want eerlijk, en dit is ook de ervaring van Petra: hsp-zijn en er niet kunnen mee omgaan, is geen leven, het is eerder overleven.

Je bent als vrouw in staat om over de periode van een uur een scala van wel 10 emoties te doorlopen… voor mannen kunnen hun emoties en gevoel zo overweldigend zijn, dat ze zichzelf dan maar opsluiten in ‘een bunker’… ze zijn niet meer te bereiken en lijken totaal gevoelloos. Niets is minder waar. 
Niets meer willen/kunnen voelen, is vaak een teken van hooggevoeligheid. Op een bepaald moment in je leven was de pijn/emotie zo groot, dat je je er dan maar volledig van hebt afgesloten. Niks meer voelen, is dus het gevolg.
Die emoties zitten er echter nog steeds en in onbewaakte momenten poppen ze op … of je wordt ziek …

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: want wat een cadeau is hoogsensitiviteit! 

Petra heeft er haar werk van gemaakt en doorheen de 11 jaar dat ze hsp’ers begeleidt, heeft ze meerdere mensen hun passie en gevoel zien gaan volgen. Dat laatste gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot… want wat gaat de omgeving zeggen als ik mijn hart volg? En ik heb nu een vaste en goed betaalde job, waarom zou ik die opgeven? Er blijft echter vaak een knagend gevoel achter… en inderdaad leef je maar één keer, dus ja, waarom nu niet? 

Leren omgaan met hsp hoeft niet altijd spectaculaire gevolgen als deze te hebben. Het houdt in de eerste plaats in dat Petra samen met jou een evenwicht tracht te vinden in je denken en je voelen. Want hoe paradoxaal ook: bij hsp’ers is het gevoel vaak ondergesneeuwd (weg gestopt) en het denken overactief (overmatig piekeren).

Vervolgens gaat ze samen met jou kijken naar jouw unieke kwaliteiten en valkuilen. 
Petra neemt jouw ‘triggers’ onder de loep en indien nodig, worden die aangepakt. Energielekken kunnen bekeken worden. Veel hsp’ers blijken immers tonnen energie te verliezen, of ze zijn constant moe, en ze hebben geen idee waarom.
Petra gaat ook kijken hoe je je beter naar anderen verhoudt. Veel hsp’ers in contact, cijferen zich totaal weg, geven zichzelf geen plek, vinden zichzelf totaal onbelangrijk…

Uiteraard is ieder traject aangepast aan jouw specifieke vragen en behoeftes.
Er is dus geen vast omlijnd programma en iedere vraag of probleem is welkom.

Alles mag er zijn.

Onderstaande vragenlijst werd samengesteld door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine N. Aron. Het is Aaron die begin jaren '90 ven de vorige eeuw hoogsensitiviteit op de kaart zette. 

Doe gerust nog eens de onderstaande test en aarzel vervolgens niet om contact op te nemen: info@petravanlent.be of 0476/46.93.79

Er is geen vast traject, je tekent dus niet in voor een aantal sessies. Jij bepaalt na iedere sessie zelf of je graag verder werkt of niet. Jij bepaalt welke onderwerpen besproken worden.

Als je meer dan veertien vragen met ‘ja’ beantwoordt, ben je waarschijnlijk hoogsensitief. 
Als je slechts één of twee vragen met ‘waar’ beantwoordt, maar ze zijn wel uitzonderlijk waar voor jou, ben je wellicht ook hoogsensitief.

 

De vlinder telt geen maanden, maar momenten. En hij heeft tijd genoeg.

Tagore